Voedingsadvies Paard

In de paardenwereld is voeding vaak nog een ondergeschoven kindje. Vaak weten we wel dat ruwvoer het belangrijkste onderdeel is van het rantsoen, maar hoeveel dan? Van welke kwaliteit? Hooi of kuilgras? En moet het paard daarnaast nog krachtvoer? Zo ja, hoeveel? Vaak doen we wat we denken dat goed is. 

Het paard kan hier vaak prima mee uit te voeten, zolang het lichaam in balans is. Er zijn echter situaties dat het paard toch niet optimaal (meer) presteert of (terugkerende) klachten krijgt zoals krampkoliek, maagzweren, te mager blijven of juist niet af willen vallen. In dit soort gevallen kan een voedingsadvies door een erkend voedingsconsulent paard uitkomst bieden! Het opstellen van een rantsoen op maat, specifiek voor het paard en zijn klachten, kan een grote bijdrage leveren aan het gezond houden van uw paard. Op deze manier kan uw paard bijvoorbeeld op een gezonde manier afvallen of juist aankomen, kunnen terugkerende koliekaanvallen verminderd worden en maagzweren bestreden. Niet alleen bij problemen kan een voedingsadvies uitkomst bieden, juist ook het controleren en optimaliseren van het rantsoen kan een grote bijdrage leveren aan de prestaties van uw paard. Benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Lees dan hieronder snel verder! 


Rantsoencheck

Met een rantsoencheck wordt er kritisch gekeken naar het huidige rantsoen van uw paard. Hierbij wordt er rekening gehouden met de mate van arbeid, type ruwvoer, krachtvoer en eventuele weidegang. Met deze check weet u of het huidige rantsoen van uw paard voldoet in zijn behoefte aan ruwvoer, energie, eiwit, vitamines, mineralen & sporenelementen. U krijgt een overzichtelijk resultaat waarin u kunt zien welke aanpassingen er mogelijk gedaan zouden moeten worden om het rantsoen te optimaliseren. 

Doordat ik niet verbonden ben aan voer fabrikanten kunt u erop vertrouwen dat u altijd een onafhankelijk en eerlijk advies krijgt! 

Wanneer een rantsoencheck?

  • Bij twijfel over het huidige rantsoen
  • Om er zeker van te zijn dat u uw paard optimaal voert om zijn prestaties te ondersteunen

Voedingsadvies 

Een voedingsadvies is eigenlijk de uitgebreide versie van de rantsoencheck. In dit geval wordt ook de Body Condition Score (BCS) van uw paard bepaald en wordt er gekeken naar welk type ruwvoer het paard gevoerd krijgt. Vervolgens wordt er gekeken naar het huidige rantsoen en wordt er een uitgebreid voorstel gedaan om dit rantsoen te optimaliseren. Hierbij wordt er rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de situatie van u en uw paard. Op deze manier komen we tot een onafhankelijk en werkbaar rantsoen wat bijdraagt aan een optimale prestatie van uw paard! 

Doordat ik niet verbonden ben aan voer fabrikanten kunt u erop vertrouwen dat u altijd een onafhankelijk en eerlijk advies krijgt! 

Wanneer een voedingsadvies? 

  • Bij twijfel over het huidige rantsoen
  • Naar aanleiding van een rantsoencheck
  • Bij specifieke problemen (maagzweren, terugkerende koliek klachten, te mager of te zwaar paard) 
  • Bij het optimaliseren van het management van uw paard