Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelwijze met een holistisch uitgangspunt, dit wil zeggen dat de osteopathie ervan uitgaat dat alle structuren in het lichaam met elkaar verbonden zijn en elkaar in balans houden. Een osteopaat gebruikt met name zachte technieken om los te maken wat los moet zitten om het lichaam in staat te stellen zichzelf te genezen. 

Osteopathie is een aanvullende geneeswijze die samen naast de reguliere diergeneeskunde ingezet kan worden om uw viervoeter gezond, gelukkig en goed bewegend te houden. Een goede samenwerking tussen osteopaat en dierenarts of andere behandelaars leidt tot een optimaal resultaat.  

De oorsprong van de osteopathie ligt in de vorige eeuw, waar de Amerikaanse arts dr. Andrews Taylor Still deze behandelwijze ontwikkelde. In de Verenigde Staten is osteopathie dan ook een erkende vorm van gezondheidszorg. In Nederland is osteopathie relatief jong, pas in 1985 vestigden zich de eerste humaan osteopaten in Nederland. Langzaam is dit uitgebreid naar de dieren, met name paarden en honden. Osteopathie kan echter voor ieder dier een grote bijdrage leveren aan de gezondheid! 

Tijdens de osteopathische behandeling staan er 3 systemen centraal. 

  1. het pariƫtale systeem
  2. het viscerale systeem
  3. het craniosacrale systeem


Het pariĆ«tale systeem richt zich op het geheel van botten, gewrichten, spieren en pezen terwijl het viscerale systeem zich richt op de organen. Het craniosacrale systeem richt zich op de schedel (cranium) en het heiligbeen (sacrum) en zijn verbindingen. 
Pas wanneer alle systemen gecontroleerd en eventueel behandeld worden kan het lichaam zichzelf in terug in balans brengen en houden. Osteopathie richt zich hierbij op de oorzaak van de problemen en niet de symptomen. 

Tijdens de behandeling maak ik enkel gebruik van mijn handen. Doordat osteopathie een zachte techniek is, laten veel dieren dit zonder problemen toe. Voor meer diersoortspecifieke informatie kunt u kijken onder het kopje "Behandeling Paard" en "Behandeling Hond".